perjantai 13. syyskuuta 2013

Oletko sinä taikauskoinen?

Tänään on perjantai 13., päivä jota pidetään maailmanlaajuisesti epäonnen päivänä. Tähän päivään liittyy monenlaisia legendoja. Päätin mielenkiinnosta vähän selvittää miksi perjantai 13. pidetään epäonnen päivänä. Löysin Världens Historia-nettisivuilta siihen yhden selityksen...
 
 
Tiesitkö, että jo antiikin ajoilta on perjantaita pidetty pahuuden päivänä. Perjantai oli päivä jolloin roomalaiset teloittivat tuomitut rikolliset ja he myös ristiinnaulitsivat Jeesuksen pitkänäperjantaina.
 
Lukua 13 pidetään useassa kulttuurissa epäonnen numerona. Esimerkiksi kristinuskossa numero 13 juontaa juurensa viimeiselle aterialle, jossa 13. opetuslapsi Juudas oli petturi. Artikkelin mukaan perjantai 13. yhdistelmä sai alkunsa USA:ssa 1907, jolloin julkaistiin Thomas Lawsonin romaani "Friday the 13th".
 
Wikipedia.fi:n mukaan toinen legenda tästä epäonnen päivästä on vuodelta 1307, jolloin Ranskan kuningas Filip IV Kaunis vangitutti 13. lokakuuta temppeliherrain ritarikunnan jäsenet. Kuningas syytti ritarikunnan jäseniä saatanpalvonnansta ja poltti heidät roviolla.

 
Tänä vuonna perjantai 13. sattuu kohdallen kaksi kertaa, seuraava ajankohta on joulukuussa viikolla 50.  Kun kuukauden ensimmäinen päivä on sunnuntai, niin silloin on kuukauden 13. päivä perjantai.
 
Mielestäni on aika jännää, että maailmalla esimerkiksi rakennuksissa pyritään välttämään kerroksen 13. numeroimista, hotelleista et löydä huonetta 13. Oletko ajatellut, että lentokoneissa ei ole numeroitu käytävää ja paikkaa 13, vaan hypätty suoraan numeroon 14.  Seuraavan kerran kun lennät niin tarkistappas asia :)
 
Itse en ole mitenkään erityisen taikauskoinen ja tämä päivä on ihan samanlainen päivä muiden päivien joukossa. Oletko sinä taikauskoinen?
 
 
Anne

4 kommenttia:

  1. Taidampa vähän olla ! Kaikenlaista on sattunut vuosien varrella,,

    VastaaPoista
  2. aina tapahtuu 13.pv perjantaina (niinku muulloinki) ja se on hyvä laittaa sen syyksi....

    VastaaPoista