Tänään kehittelin gluteenittoman butterkaka reseptin. Siitä on aikaa kun olen viimeksi butterkakaa syönyt. Söin sitä ennen kuin mulla todettiin keliakia eli n. 13 vuotta sitten. Reseptejä ei oikein tahtonut löytyä, joten minä kehittelin oman. Testipaneelin mukaan maku oli todella maukas :)
Butterkaka
Tarvitset:
½ pakettia tuorehiivaa
3½ dl maitoa
1½ dl sokeria
2 rkl fiberhusk (jauhettu psylliuminsiemenkuori)
1 muna
3 tl jauhettua kardemummaa
n. 6 ½-7 dl Sunnuntai gluteenittomia jauhoja
1½ tl leivinjauhetta
150 g voita tai margariinia
3½ dl maitoa
1½ dl sokeria
2 rkl fiberhusk (jauhettu psylliuminsiemenkuori)
1 muna
3 tl jauhettua kardemummaa
n. 6 ½-7 dl Sunnuntai gluteenittomia jauhoja
1½ tl leivinjauhetta
150 g voita tai margariinia
½ tl suolaa
1 muna voiteluun
Täyte
8 annosta Marsan-vaniljakreemiä
Kuorrutus
3 dl tomusokeria
4-5 rkl vettä
strösseliä
Ota leivonta-ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa.
Tee näin: Murenna hiiva kulhoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Kaada osa maidosta kulhoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Kaada loput maidosta ja laita joukkoon fiberhusk. Anna imeytyä n. 10 min. Lisää kananmuna, kardemumma sekä sokeri. Sekoita leivinjauhe pieneen määrään jauhoja, kaada kulhoon ja sekoita. Lisää myös melkein kaikki loput jauhot, jätä jonkin verran loppuvaiheen työstämiseen. Vaivaa taikinaa hieman ja laita sekaan huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinaa reippaasti n. 5 min ja lisää sekaan suola. Jatka taikinan vaivaamista reippaasti n. 5 min ajan. Anna taikinan nousta leivinliinan alla n. 60 min. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Älä lisää taikinaan liikaa jauhoja. Leivo taikina yhdeksi isoksi palloksi ja paina sitten taikinaa hieman litteämmäksi kiekoksi. Nostata taikinaa leivinliinan alla n. 30 min. Voitele nostatettu pulla vatkatulla kananmunalla. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 20-25 min tai kunnes pulla on kauniin ruskea. Halkaise jäähtynyt pulla keskeltä kahtia.
Täyte:
Tee n. 8 annosta keitettävää Marsan-vaniljakreemiä. Tee kreemistä hieman paksumpaa kun mitä ohjeessa sanotaan, jotta se pysyy kasassa eikä lähde valumaan. Täytä pulla jäähtyneellä Marsan-vaniljakreemillä.
Kuorrutus:
Sekoita tomusokeria ja vesi yhteen, vatkaa tasaiseksi. Kaada kuorrutus butterkakan päälle ja koristele strösselillä. Anna kuorrutteen jähmettyä kunnolla ennen kakun leikkaamista. Säilytä butterkaka jääkaapissa.
Herkkuhetkiä teille butterkakan parissa!
Anne
Hej!
VastaaPoistaOletpa liepassut komean butterkakan. sinun perhe saa ainakin
kotipullaa, se on tänä päivänä harvinaista, että leivotaan kotona.
sinä olet kerkeävä tyttö.
Ritva
Kiitos, tämä oli kyllä niin herkullista. Nam!
PoistaHei!
VastaaPoistaTämä kakku tuo muistoja mieleen lapsuudesta.
On kyllä kauan kulunu siitä ,kun viimeksi olen sitä maistanu.
Nam ,nam!
Marianne
Butterkaka on aivan ihanaa, minäkin söin lapsena tätä useasti. Ei muuta kuin leipomaan Marianne, tämä reseptikin oli mielestäni hyvä :)
Poista