sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Kuohkeat laskiaispullat, näin onnistut...


 Hyvää laskiaissunnuntaita teille kaikille! Nyt päästään taas herkuttelemaan, koska tänäänhän on hyvä syy leipoa gluteenittomia laskiaispullia (reseptissä on myös tavallisten vehnäjauhojen määrä). Inspiraation lähteenä oli  My cakes-blogi, josta muokkasin laskiaispulla reseptin gluteenittomaksi.
Blogista löytyi myös vinkkejä kuohkeiden pullien valmistamiseen. Tässä muutama, eli  hirvensarvisuola, leivinjauhe tai ruokasooda  kohottavat pullaa entisestään, kun sitä käytetään hiivan kanssa yhdessä. Voita ei tulisi sulattaa ollenkaan  vaan taikinan joukkoon lisätään huoneenlämpöinen voi. Tämä koska rasvamolekyylit ovat suurempia huoneenlämpöisessä voissa ja se tekee pullasta mehukkaamman ja kuohkeamman. Muna taas jakaa rasvamolekyylejä paremmin ja yhden munan käyttäminen taikinassa tekee pullasta kuohkeamman. Jauhoja ja sokeria ei tule käyttää liikaa. Liiallinen määrä jauhoja tekee pullista liian raskaita ja tiiviitä, liika sokeri myös tiivistää ja taikina voi kohota liian nopeasti. Taikinan tulee saada kohota rauhassa. Nämä laskiaspullat on nyt testattu hunajamurun testikeittiössä ja tulos oli todella herkullinen!! =)

Laskiaispullat 10kpl 

Tarvitset:

½ pakettia tuorehiivaa
3 dl  3% maitoa
1 rkl fiberhusk (jauhettu psylliuminsiemenkuori)
1 muna
1 dl sokeri
1-2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
n. 8- 8½ dl Sunnuntai gluteenittomia jauhoja
 ( fiberhuskin ja glut. jauhojen tilalle voit laittaa 8-9 dl vehnäjauhoja)
 100g voita
½ tl suolaa 
 
1 muna voiteluun
Täytteeseen tarvitset:

Mantelimassaa
Pullasta koverrettua sisustaa
Maitoa

Kuohukermaa

Paista 250 asteessa uunin keskitasolla n. 10 min.


Ota leivonta-ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa.


Murenna hiiva kulhoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi.

 

Kaada osa maidosta kulhoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Kaada loput maidosta  ja


laita joukkoon fiberhusk. Anna imeytyä n. 10 min.


Lisää kananmuna, kardemumma sekä sokeri.


Sekoita leivinjauhe pieneen määrään jauhoja, kaada kulhoon ja sekoita.  Lisää myös melkein kaikki

 

loput jauhot, jätä n. ½ dl loppuvaiheen työstämiseen. Vaivaa taikinaa hieman ja


laita sekaan huoneenlämpöinen voi.


Vaivaa taikinaa reippaasti n. 5 min ja lisää


sekaan suola. Jatka taikinan vaivaamista reippaasti n. 5 min ajan.


Anna taikinan nousta leivinliinan alla n. 40-45 min. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.


Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Älä lisää taikinaan liikaa jauhoja...


Leivo taikina tangoksi ja leikkaa samankokoisisksi palasiksi, pyöritä palaset pulliksi.


Nostata pullia leivinliinan alla n. 30 min.


Voitele nostatetut pullat vatkatulla kananmunalla. Paista pullia 250 asteessa uunin keskitasolla n. 10 min.


Anna pullien jäähtyä...
Täytteen tekeminen:

Pilko mantelimassaa kulhoon

Leikkaa jäähtyneestä pullasta hattu irti ja tee hatusta muottia käyttäen haluamasi mallinen.


Koverra jokaiseen pullaan pieni kolo ja lisää pullan sisusta kulhoon mantelimassan joukkoon.


Kaada kulhoon maitoa ja vatkaa sähkövatkaimella. Lisää maitoa niin, että saat sopivan tuntoisen seoksen.


Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla...


Täytä kolo mantelimassa täytteellä ja pursota kermavaahto. Laita tähtihattu päälle ja viimeistele tomusokerilla.


Herkuttele!


Kumpi täyte laskiaispullassa on parempi, mantelimassa vai hillo?
Omasta mielestäni mantelimassa on paras =)

Olisi kiva jos laittaisitte kommenttia käynnistänne!

Anne

14 kommenttia:

  1. Vesi herahti kielelle, nami! Tuo muotilla hatun muotoilu oli aika hauska idea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanne, pullista tulee kivan näköisiä kun muotoilee hatun ja nämä pullat olivat kyllä super nami, nami =) Kokeile itse!

      Poista
  2. Herrrrkullisen näköisiä pullia! :P Heh, puoli tuntia sitten laitoin kohoamaan leivinliinan alle kaksi pellillistä pullia...ja sulatin voin, auts! Mutta hyviä vinkkejä gluteenittomaan leivontaan, pitää kokeilla tätä(kin) reseptiä. Tiistainahan se onkin laskiaistiistai niin voi taas laittaa pullat tulolle. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, huomasin, että olin unohtanut vastata tähän kommenttiin vuosi sitten. Parempi myöhään kun ei milloinkaan :) Kiitos Sanna, nämä on parhaita gluteenittomia laskiaispullia mitä olen ikinä syönyt. Jos et ole vielä kerennyt testaamaan tätä reseptiä, niin nyt hihat heilumaan. Nämä on niin hyviä että ovat kaiken vaivan arvoisia :)

      Poista
  3. Voi miten ihanan kuohkeita laskiaispullia.
    Sie oot melkoinen jauhopeukalo :)

    Marianne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marianne! Onhan tässä jonkin aikaa harjoiteltu tätä leipomista =)

      Poista
  4. Tänään halutti kovasti kuohkeita laskiaispullia, harmi kun olen niin kaukana. Ihania :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija! Laskiaispullat loppuivat alta aikayksikön =)Pitää leipoa näitä sitten lisää, kun olet tulossa tänne päin...

      Poista
  5. Nam miten ihania! :) Minä laitan mielellään kumpaakin, hilloa JA mantelimassaa :D
    //Virve

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Virve! Ai, sinä tykkäät tehdä yhdistelmä laskiaispullan =) Se on varmasti hyvää niinkin!

      Poista
  6. Hihihi.. jag förstår inget men jag känner igen min blogg ;)
    Kul Anne att recpetet fungerade även för att göra glutenfritt. Bra tips.. och tack för att du länkade tillbaka till mig.. Jätte goda ser semlorna ut och fiffigt med stjärnlock..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätte kul att du Carola var och kikade på min blogg och semlorna var super goda!! :)

      Poista
  7. Testasin näitä ja tuli todella hyviä :)
    Täytyy tehdä toistekin!

    Marika

    VastaaPoista