keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Kotitekoiset sipsit ilman lisäaineita

 
Nykyaikana ruoka sisältää melko paljon lisäaineita, joidenkin tuotteiden E-koodi määrät ovat hurjaa luettavaa. Keventäjät.fi sivulta löytyi mielenkiintoinen artikkeli Lisäaineet uhka terveydelle?. Jotkut lisäaineet ovat tuttuja vuosikymmenten takaa kuten säilöntäaineena käytetty pektiini (luonnostaan esim. marjoissa), sitruunahappo, askorbiinihappo (C-vitamiini) ja leivinjauhe (E 500). Artikkelin mukaan tärkeämpää kuitenkin on keskittyä enemmän katsomaan kuinka paljon tuotteeseen on lisätty aromivahventeita, keinotekoisia makeutusaineita, makuaineita, värejä ja aromeja. Näitä lisäaineita käytetään, jotta tuote näyttäisi ja maistuisi paremmalle, ei säilyvyyden vuoksi. Tästä löydät listan pahimmista lisäaineista.
 
 Nämä ovat luonnostaan lisäaineettomia: kasvikset, hedelmät, pähkinät, siemenet, marjat, marinoimaton liha ja kala, kananmuna, maito, piimä sekä useimmat maustamattomat maitotuotteet. Artikkelin kirjoittajan kanssa olen samaa mieltä siitä, että jos perusruoka on suurimmaksi osaksi luonnollista, ei ole haitaksi vaikka joskus syö tuotteita mitkä sisältävät enemmän E-koodeja.
 
 
Tänään oli vuorossa testata tehdä itse sipsejä ja reseptin nappasin Mat magasinet-lehdestä. Ihan hyvän makuisia sipseistä tuli ja nämä ovat takuulla terveellisempiä  kuin kaupasta ostetut sipsit :)
 
Kotitekoiset perunasipsit
 
Tarvitset:
 
Manteliperunoita
(itse käytin yleisperuna kiinteä)
Rypsiöljyä
Merisuolaa
 
Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen.
 
Tee näin: Kuori perunat ja viipaloi ne mahdollisimman ohuiksi. Minä käytin juustohöylää viipaloimiseen. Laita vähän rypsiöljyä viipaleiden päälle ja levitä ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunissa kunnes viipaleet
 ovat rapeita (itse paistoin yli 2 tuntia). Mausta lopuksi hienolla merisuolalla.
 
Anne
 
 

1 kommentti:

  1. Vinkki sipsin tekijöille! Kaverini teki sipsit mikrossa ja valmistusaika 3-5 min. Tuli kuulema nopeasti hyviä ja rapeita. Käytti perunan viipaloimiseen kuorimaveistä.

    VastaaPoista