lauantai 18. tammikuuta 2014

Kova pakkanen ei estä treenaamista


Eilen taas tein kivan 5 km juoksulenkin kivassa -23 asteen pakkassäässä. Moni varmaan miettii, että onko mitään järkeä juosta?!? Minun mielestä on, miksi lopettaisin juoksemisen pakkasen takia. Nyt, on täysi draivi päällä...jos nyt pidän taukoa, riski on, että koko homma jää. Olo on tällaisen lenkin jälkeen aivan mahtava :) Pakkasrajaksi olen juoksemisen osalta laittanut -25 astetta. Järkeä käyttämällä, omaa kehoa kuntelemalla ja hieman asiaan perhetymällä en näe mitään syytä olla juoksematta! Kun pakkaset tulevat monet lopettavat juoksemisen siinä pelossa, että pakkasessa juokseminen on haitallista tai vaarallista. Jos olet perusterve, mikään ei estä sinua treenaamasta kovalla pakkasella.  Tärkeää on, että kuntelee omaa kroppaa, miltä juokeminen tuntuu kylmässä ilmassa. Kaikillehan se ei vättämättä sovi. Astmaatikkolla voi pikkupakkanen jo aiheuttaa hengitysteiden supistumisen aiheuttaen astmakohtauksen. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavienkin tulee myös liikkua pakkasella maltillisemmin, sillä sydän rasittuu enemmän kylmässä ilmassa kun verenpaine nousee.


Kun juoksee kovassa pakkasessa täytyy  olla puketunut oikein. Kerrospukeutuminen on kaiken A ja O. Vaatteita ei tule silti olla liikaa, sillä jo 5 minuutin juoksemisen jälkeen alkaa pikkuhiljaa pukkaamaan hikeä. Itse käytän kylmällä juostessa teknillistä alusasua, välikerrastoa ja fleacevuorellista tuulipukua sekä tietysti päällä on myös lakki, hanskat ja kaulahuivi. Hyvin tarkenee :) Erittäin tärkeää on suojata kasvot, korvat, kädet ja jalat, ettei tule paleltumavammoja. Suun ja nenän suojaan kaulahuivilla ja pyrin pitämään juoksutempon sellaisena, etten hengästy aivan mahdottomasti. Yritän myös hengittää suurimmaksi osaksi nenän kautta. Silloin keuhkoja kohti kulkeutuva hengitysilma kostuu ja lämpenee tehokaasti.

Liikkeelle lähdetään rauhallisesti, jotta lihakset lämpenevät kunnolla ja vältytään venhähdyksiltä ja revähdyksiltä. Kovalla pakkasella ei tule suorittaa mitään kilpailunomaista menoa, vaan pidetään vauhti sellaisena, että juokseminen tuntuu hyvältä ja mukavalta. Kylmällä ilmalla juokseminen on tehokasta, vaikka vauhti ei ole kova, se kuluttaa jopa 15% enemmän kaloreita, kun lauhalla ilmalla juokseminen.

Koirat on myös luotu liikkumaan pakkasillakin,  joten karvaturrin voi ottaa mukaan kaveriksi. Ohuempikarvaiset tarvitsevat vain kunnon takin lenkille päälle. Tassukarvoja en leikkaa nyt paukkupakkasilla ollenkaan, jotta anturoille on suojaa.  Pito on tietty hieman huonompi hallilla agilityä treenatessa kun on pitemmät tassukarvat. Tärkeää on myös tarkkailla koiran korvia sekä kuonoa, ettei paleltumavammoja pääse syntymään. Tässä koirien kanssa kylmällä ulkoilemisessa myös järkikäteen eli sairaat koirat ja tietyt koirarodut kestävät pakkupakkasia huonommin. Kylmällä on koiran alkulämmittely lihaksiston kannalta erittäin tärkeää ja samalla hengitys tottuu kylmään ilmaan. Kun ei revitetä hullunkiilto silmissä pysyy koirankin hengitys tasaisempana ja hengitysilma kerkeää lämmetä.

Ulkoiletteko te paukkupakkasilla vai pysyttekö peiton alla odottelemassa ilman lauhtumista?

Mukavaa lauantain jatkoa kaikille!! :)

Anne


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti